Tesisat İzolasyonunun Önemi
Tesisat İzolasyonu Ve İzolasyonun Önemi
İzolasyon; yapıyı ve içerisinde yaşayanları iç ve dış etkenlerden korunması için, özellikle kışın soğuğu, yazın sıcağı geçirmemesi açısından uygulanan yalıtım olarak da tabir edilen bir uygulamadır. İzole edilmiş binalara kıyasla izole edilmemiş olanlarda daha fazla enerji kullanılmaktadır. İzolasyonun bir çok çeşidi bulunmaktadır. Isı izolasyonu, ses izolasyonu, yangın izolasyonu Tesisat izolasyonu... Bu yazımızda tesisat izolasyonundan bahsedeceğiz.
Tesisat izolasyonu Nedir?
Günümüzde çok fazla önem verilmeyen tesisat izolasyonunun genellikle daha gelişmiş yapılarda kullanıldığı gözle görülmektedir. Tesisat izolasyonu; normal bir ısı ve ses yalıtımı yapılan binalarda daha üst seviye verim alınabilmesi için uygulanan sistemdir. Özellikle bu izolasyon sayesinde binanın ısınması ve soğuması için kullanılan enerji en aza indirilebilmektedir. Bunun için tesisat yapısında yer alan malzemelerin; boruların, depoların, kazan dairelerinin, vana ve benzerlerinin uygun yalıtım ürünleriyle izole edilmesidir. Enerji tasarrufunun yanı sıra izolasyon tutarı çok kısa bir sürede geri kazanılmaktadır. Geri dönüşümü en kısa olan yalıtım türlerinden bir tanesidir. Tesisat izolasyonunda kullanılan malzemelerin bazı özellikleri vardır. Bunlar; ısı iletkenlik ve direnç kat sayısı, uygulama kolaylığı, yangına karşı dayanıklı ve ekonomik olması gibi.
Isıtma ve soğutmada kullanılacak olan malzemelerinin iyi seçilmesi gerekmektedir. Malzemelerin özellikleri ve nerede kullanılacağı alanında usta kişiler tarafından uygulanmalıdır. Soğuk ve sıcak ısı yalıtımı su buharlarına maruz kalmayacak şekilde uygulanmalı, yangına ihtimaline karşı dayanıklılık derecesi yüksek olmalıdır. Bunlara dikkat edildiği takdirde yapılan işten daha çok verim alınır ve uzun ömürlü olması sağlanır. Ayrıca kaliteli malzemeler ve usta işçilik sayesinde daha emniyetli ve verimli işler ortaya çıkmaktadır.
Kazan dairelerinde ısıyı kaybını engellemek, dikey ve yatay tesisat borularının tümünde, menfez çıkışlarından gelen gürültünün azalmasında, zeminle temas eden cihazlarda, soğutma üniteleri gibi birçok alanda kullanılabilmektedir.
Tesisatta Isı Yalıtımı
Boru ve kanal tesisatlarının dışarıdan gelen dış etkenlerden korunmasını sağlamak, ısıyı dışarı vermemek ve soğuğu içeri almamak için uygulanan sisteme tesisatta ısı yalıtımı denir. Tesisatın daha az enerji sarf ederek daha verimli çalışmasını sağlamaktadır.
Tesisatta Ses Yalıtımı
Özellikle binalarda bulunan bazı tesisatların çalışırken çok ses çıkardığı ve gürültüye sebep olduğu bilinmektedir. Bunun seslerin en aza inip ,rahatsız verici olmaması için yapılan uygulamaya tesisatta ses yalıtımı denir.
Tesisatta Yangın Yalıtımı
Tesisatlarda en çok önem verilen konulardan biriside yangındır. Yüksek risk içeren kısma girmektedir. Olası bir yangın durumunda alevlerin tesisata sıçraması daha büyük tehlikelere yol açtığı görülmektedir. Özellikle elektrik kabloları ve cihazların yangını arttırma ihtimali çok fazladır. Bunun için geliştirilen teknoloji sayesinde cihazlara uygulanan yangın yalıtımı riskleri ve olası tehlikeleri en aza indirgemektedir.
İzolasyonun Önemi
- Daha az enerji tüketimi sayesinde, yakıt tüketimi ve atık gazların azalmasına sebep olur ve böylelikle çevre kirliliğinin azalmasına katkıda bulunur. Bunun yanı sıra küresel ısınmayı da olumlu yönde etkilemektedir.
- Kışın soğuğu, yazın sıcağı engelleyerek kışın doğalgaz faturalarında, yazın elektrik faturalarında verimlilik sağlar ve ekonomiye katkısı büyüktür. Bu sayede kışlar daha sıcak, yazlar daha serindir.
- Sağlayacak olumlu yönde etkileri sayesinde enerjide dış bağımlılığı en aza indirir.
- İzolasyon sayesinde tesisatta paslanmayı geciktirir ve uzun ömürlü olmasını sağlar.
- Yüksek ses ve gürültünün en aza inmesini sağlar ve daha sakin bir ortam yaratır.
- Titreşerek çalışan cihazlar zamanla yapıya zarar vermektedir. Bunun önüne geçilmesi için önemli bir adımdır.
- İzolasyon tesisat işiyle uğraşan çalışanların can güvenliği içinde olası risklerin önüne geçmek açısından çok önemlidir.
- Olası bir yangın durumunda yangını geciktirerek yapı içerisinde bulunan kişiler için hayati önem arz etmektedir.
-
İstanbul İzolasyon Sistemleri
Sağlanacak olan izolasyon desteği sayesinde binaların yağışlara karşı, soğuklara karşı ve aynı zamanda yüksek sese karşı izole edilmesi mümkün olabilecektir.
-
İzolasyoncu
Yalıtım anlamına gelen izolasyon aslında yalıtımın sağlanması anlamında kullanılır ve izolasyoncunun görevi de farklı alanlarda yalıtımı sağlamaktır.
-
Boya Kabini Havalandırması
Boya kabini havalandırması pek çok boyahane için oldukça önemlidir.
-
Havalandırma Neden Gereklidir ?
Günümüzde fabrika gibi büyük alanlarda yüksek üretimin yapıldığı çok sayıda personelin çalıştığı alanlarda havalandırma yapılması hayati önem taşır.
-
İzolasyon Çeşitleri Nelerdir?
İzolasyon, bina ömrünü uzatma amaçlı yapılan bir uygulama olarak öne çıkar.
-
İzolasyon Nasıl Yapılır?
Yalıtım, ısıl konfor katacak, ısı kaybını ya da kazancı azaltacak ve bir binanın enerji talebini minimuma indirecektir.
-
İzolasyon Malzemeleri
Bazı yalıtım sistemleri yayılan ısıyı yaşam alanlarından uzaklaştırır.
-
PVC Tankları Nedir?
PVC tanklar yapıca oldukça dirençli, sağlam ve serttir.
-
Tank İzolasyonunun Avantajları
Sözlük anlamıyla; su, yakıt vb. akışkan sıvıları depolamaya yarayan araçlara tank denilmektedir.
-
Boru İzolasyonunun Uygulama Bölgeleri
İzolasyon yaptırmak hem çevre için gerekli hem de maliyet için de oldukça hesaplı bir davranıştır.