Tesisat İzolasyon
Boru Tesisat İzolasyonu Nasıl Yapılır?

Boru Tesisat İzolasyonu Nasıl Yapılır?

Yapılarda kullanılan boru tesisatlarının sıcağı ve soğuğu geçirmemesi, içerisindeki sıcağın dış ortamlardan etkilenmemesi için uygulanan sisteme boru tesisatı izolasyonu, denir. Dış etkenlere maruz kalmayan borular daha verimli bir şekilde çalışacaktır. Kazanılan bu verim hem firmayı olumlu etkileyecek hem de ülke için çevre dostu bir hale gelecektir. Dikkat edilmesi gereken önemli konulardan bir tanesi de kullanılan malzemedir.

Boru Tesisat İzolasyonunda Kullanılan Malzemeler

Son zamanlarda üretilen kalitesiz malzemeler sayesinde yapılan işten verim alınamamaktadır. Hatta insanların hayatlarını tehlikeye atmaktadır. Bunun için alanında uzman kişilerle çalışılmalı ve kaliteli ürünler kullanılmalıdır. Ürün ne kadar kaliteli olursa izolasyondan alınacak verimde o kadar artacaktır. Sünger ile dış çevre mantolaması, köpükle yüzey kaplaması, sprey poliüretan gibi malzemelerin kullanılması daha doğru bir tercih olacaktır. Fakat malzemelerin nerede ve ne amaçla kullanılacağı usta kişiler tarafından belirlenmelidir. Bunların yanı sıra uygulamanın devamı için sürekli kontroller yapılması faydalı olacaktır. Boru İzolasyonu İncelemesi yapılırken ortam sıcaklığı, yüzey genişliği, nem oranı, akışkan sıcaklığı ve çalışma süresi dikkate alınmalıdır. Kullanılan bazı malzemeler şu şekildedir.

  • bitüm;
  • folyolu;
  • Poliüretan kabuk;
  • PU köpük kabuk;
  • Cam yünü;
  • Mineral yün;
  • Kauçuk kılıf;
  • Polietilen korozyon önleyici yalıtım.

Boru İzolasyonu

İzolasyona geçmeden önce ortamda bir inceleme yapılmalı ve gerekli ölçümler alınmalıdır. Değerler ölçüldükten sonra malzemeler seçilmelidir. Yapılacak boru izolasyonunun zaman içinde deforme olmaması için yoğunluk değeri iyi ölçülmelidir. Ortamda yoğun olarak kimyasal madde bulunmamalıdır. Malzemelerin kalitesinin önemini ise bir kez de nem oranı ölçülürken fark edilir. Eğer ortam çok nemli ya da kuru ise ona uygun malzemeler seçilmelidir. Bir diğer ölçülmesi gereken şey ise ortamın sıcaklığıdır. Sıcaklığı yüksek olan bir ortamda kalitesiz ürünler kullanmak risklidir. Bu riski ortadan kaldırmak için ısı akışını yüksek seviyelere çıkaran köpükler kullanılabilir. Kazan dairelerinde ısıyı kaybını engellemek, dikey ve yatay tesisat borularının tümünde, menfez çıkışlarından gelen gürültünün azalmasında, zeminle temas eden cihazlarda, soğutma üniteleri gibi birçok alanda kullanılabilmektedir.

Boru İzolasyonu Nasıl Uygulanır?

Püskürtme sprey makineleri ve enjeksiyon makineleri ile uygulanabilmektedir. Sprey poliüretan ısı izolasyonu gerektiren borular uygun ölçülerde alüminyum ile kaplanır. Mesafe tutucu takoz olarak yine aynı malzeme kullanılmaktadır. Alüminyum ile boru arasına püskürtme poliüretan köpük uygulanmaktadır. Poliüretan ile yapılan uygulamak diğer malzemelerle kıyaslandığında daha kaliteli olduğu gözle görülmektedir. Hem zamanda tasarruf sağlanır hem de daha uzun ömürlü ve verimlidir.

Ayrıca diğerlerime göre daha sağlıklı ve estetiktir. Sprey poliüretan boruların izolasyonunda her türlü desteği ve imkanı sağlamaktadır. Her ortamda uygulanabilmektedir. Poliüretan sprey dışarıdan gelebilecek mekanik darbelere karşı daha dayanıklıdır. Böylelikle diğer ürünlerle kıyaslandığında dış etkenlere karşı daha sağlam olduğu gözle görülmektedir.

Boru İzolasyonunun Amacı Nedir?

  • Boru izolasyonunun ilk amacı çevre dostu olmasını sağlamak ve bu sayede enerji tasarrufu elde etmektir. Bu tasarruf hem çevreye hem de uygulamanın yapıldığı boruların sahiplerine olumlu yansıyacaktır.
  • Borularda yer alan bu izolasyon ısının korunmasını sağlar ve ısı kaybına engel olur. Bu da en büyük avantajlarındandır.
  • Sıcaklığın yanı sıra soğuklukta kontrol altına alınmaktadır. Sıcak ve soğuk suyun sağlıklı bir şekilde evlere ulaşabilmesi oldukça önemlidir.
  • Özellikle yangın gibi risklere karşı izolasyon büyük önem arz etmektedir. Ayrıca herhangi bir yangın durumunda içinde barındırdığı malzemeler sayesinde yangını engelleyici özelliği de bulunmaktadır.
  • Yüksek ses ve gürültünün en aza inmesini sağlar ve daha sakin bir ortam yaratır.
  • Titreşerek çalışan cihazlar zamanla yapıya zarar vermektedir. Bunun önüne geçilmesi için önemli bir adımdır.